Kilka prostych sposobów na podrasowanie Prosecco

Prosecco to świętowanie. Zwłaszcza świętowanie Bożego Narodzenia. Popularne wino musujące będzie serwowane na każdym uroczystym spotkaniu i imprezie w grudniu. Tak więc na cześć jednego z naszych ulubionych rodzajów musu przygotowaliśmy pięć różnych sposobów, aby skromny kieliszek prosecco był jeszcze bardziej ekscytujący.

Zaimponuj swoim gościom w tym roku i zacznij imprezę z hukiem, bez dodawania dodatkowych zadań do listy zadań na kolację.

1. Brzoskwiniowy Sorbet i Koktajle Prosecco

Całkowicie nowe podejście do klasycznego Bellini, z pewnością zachęci gości do rozmowy.

  • Sorbet brzoskwiniowy (lub dowolny sorbet owocowy)
  • Prosecco

Przepis

  1. Używając łyżki do lodów lub łyżki stołowej, wlej sporą ilość sorbetu brzoskwiniowego do kieliszka koktajlowego.
  2. Wlej prosecco i ciesz się słodką, gazowaną mieszanką.

Wata cukrowa Prosecco

Bardzo łatwy, ale bardzo skuteczny, ten napój smakuje jak nostalgiczna dobroć w szklance.

Składniki

  • Wata cukrowa
  • Prosecco

Przepis

  1. Rozerwij watę cukrową na grudki wielkości dłoni i umieść na dnie każdej szklanki z fletem.
  2. Polej prosecco, gdy podajesz, aby uzyskać maksymalny różowy (lub inny wybrany kolor waty cukrowej) bąbelkowy efekt. Otóż to!

Słodzone Grejpfrutowe Prosecco

Dodaj owocowy poncz do swojego Prosecco, dodając grejpfruta – coś w rodzaju grejpfruta mimozy.

Składniki

  • Prosecco (butelka 750ml)
  • 4 świeże grejpfruty
  • Słodzik lub syrop cukrowy (opcjonalnie)

Przepis

  1. Wyciśnij grejpfruty, a następnie wymieszaj ze schłodzonym Prosecco w dużym dzbanku.
  2. Wymieszaj ulubiony słodzik (dodaj według smaku, próbując na bieżąco).

Jeżynowe Prosecco

Składniki

  • 1 garść jeżyn
  • 80ml wody
  • 115g cukru
  • Prosecco (butelka 750ml)
  • kilka gałązek tymianku

Przepis

  1. Do małego rondelka włożyć równe części jeżyny, wodę i cukier i zagotować. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
  2. Odcedź jeżyny i pozwól syropowi ostygnąć.
  3. Do każdej szklanki dodać dwie łyżki syropu i polać Prosecco.
  4. Dla dodatkowego smaku dodaj gałązkę tymianku i kilka jeżyn do dekoracji.

Bakewell Prosecco

Na cześć Bake Off do listy dodaliśmy to ulubione prosecco o smaku bakewell (no, wiśnia).

Składniki

  • wiśnie nasączone kirschem
  • Prosecco (butelka 750ml)
  • Amaretto

Przepis

  1. Połącz jedną część Amaretto z trzema częściami Prosecco w każdym flecie.
  2. Dodaj kilka wiśni nasączonych Kirsch.