Kilka prostych sposobów na podrasowanie Prosecco
Prosecco to świętowanie. Zwłaszcza świętowanie Bożego Narodzenia. Popularne wino musujące będzie serwowane na każdym uroczystym spotkaniu i imprezie w grudniu. Tak więc na cześć jednego z naszych ulubionych rodzajów musu przygotowaliśmy pięć różnych sposobów, aby skromny kieliszek prosecco był jeszcze bardziej ekscytujący.
Zaimponuj swoim gościom w tym roku i zacznij imprezę z hukiem, bez dodawania dodatkowych zadań do listy zadań na kolację.
1. Brzoskwiniowy Sorbet i Koktajle Prosecco
Całkowicie nowe podejście do klasycznego Bellini, z pewnością zachęci gości do rozmowy.
- Sorbet brzoskwiniowy (lub dowolny sorbet owocowy)
- Prosecco
Przepis
- Używając łyżki do lodów lub łyżki stołowej, wlej sporą ilość sorbetu brzoskwiniowego do kieliszka koktajlowego.
- Wlej prosecco i ciesz się słodką, gazowaną mieszanką.
Wata cukrowa Prosecco
Bardzo łatwy, ale bardzo skuteczny, ten napój smakuje jak nostalgiczna dobroć w szklance.
Składniki
- Wata cukrowa
- Prosecco
Przepis
- Rozerwij watę cukrową na grudki wielkości dłoni i umieść na dnie każdej szklanki z fletem.
- Polej prosecco, gdy podajesz, aby uzyskać maksymalny różowy (lub inny wybrany kolor waty cukrowej) bąbelkowy efekt. Otóż to!
Słodzone Grejpfrutowe Prosecco
Dodaj owocowy poncz do swojego Prosecco, dodając grejpfruta – coś w rodzaju grejpfruta mimozy.
Składniki
- Prosecco (butelka 750ml)
- 4 świeże grejpfruty
- Słodzik lub syrop cukrowy (opcjonalnie)
Przepis
- Wyciśnij grejpfruty, a następnie wymieszaj ze schłodzonym Prosecco w dużym dzbanku.
- Wymieszaj ulubiony słodzik (dodaj według smaku, próbując na bieżąco).
Jeżynowe Prosecco
Składniki
- 1 garść jeżyn
- 80ml wody
- 115g cukru
- Prosecco (butelka 750ml)
- kilka gałązek tymianku
Przepis
- Do małego rondelka włożyć równe części jeżyny, wodę i cukier i zagotować. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Odcedź jeżyny i pozwól syropowi ostygnąć.
- Do każdej szklanki dodać dwie łyżki syropu i polać Prosecco.
- Dla dodatkowego smaku dodaj gałązkę tymianku i kilka jeżyn do dekoracji.
Bakewell Prosecco
Na cześć Bake Off do listy dodaliśmy to ulubione prosecco o smaku bakewell (no, wiśnia).
Składniki
- wiśnie nasączone kirschem
- Prosecco (butelka 750ml)
- Amaretto
Przepis
- Połącz jedną część Amaretto z trzema częściami Prosecco w każdym flecie.
- Dodaj kilka wiśni nasączonych Kirsch.