Kilka przepisów na lody na patyku, które pomogą Ci się zrelaksować tego lata

Lodowe lizaki są koniecznością na lato – a zrobienie własnych nie może być prostsze. Robienie własnych lizaków lodowych nie tylko pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze, ale mogą być zdrowsze niż te, które kupujesz w sklepie.

Jeśli czujesz się bardziej hedonistyczny niż zdrowy, lizak lodowy z alkoholem to idealna uczta dla dorosłych na letnie przyjęcia lub grille . Cokolwiek masz ochotę, mamy wspaniałe przepisy na lody na lato. Zainwestuj w zestaw foremek do lodu na patyku, a nie potrzebujesz nic więcej, chociaż blender może się przydać, jeśli chcesz używać całych owoców.

Pomarańczowe lizaki lodowe

Proste i orzeźwiające, te dwuskładnikowe lizaki lodowe są idealnym letnim przebudzeniem

Będziesz potrzebować

  • Sok z 5–6 dużych pomarańczy (około 300 ml)
  • Wyciskanie świeżego soku z limonki

Przepis

1. Wymieszaj świeży sok pomarańczowy z odrobiną świeżej limonki, smakując i dostosowując do własnych upodobań.

2. Wlej do foremek na lizaki, aż każdy będzie pełny w trzech czwartych. Umieść formy w zamrażarce pionowo na około godzinę przed włożeniem patyczka do lodów do każdej formy.

3. Kontynuuj zamrażanie przez kolejne 3 godziny, a najlepiej przez noc, aż do zestalenia.

4. Wyjmij foremki z zamrażarki i szybko zanurzaj foremki w gorącej wodzie, następnie delikatnie wyciągnij lizaki z foremek i od razu podawaj.

Lody arbuzowe wyskakują

Będziesz potrzebować

• 230 g arbuza, pokrojonego w nasiona i pokrojonego w kostkę
• 120 ml wody
• 1 łyżka stołowa The Groovy Food Company Organiczny drobnokwiatowy miód
• 1 łyżka świeżego soku z cytryny • 1 łyżka
cukru pudru lub do smaku
• 3 Kiwi

Przepis

1. Zmiksuj w blenderze arbuza, wodę, miód, sok z cytryny i cukier na gładką masę. Wlej miksturę do foremek na lody do około dwóch trzecich objętości i zamroź do zestalenia, około 2 godzin.

2. Zmiksuj kiwi, dodając wodę, aby w razie potrzeby było bardziej płynne. Wlej do foremki na wierzch arbuza.
3. Włóż z powrotem do zamrażarki na kolejne 2 godziny, aż druga warstwa zostanie zamrożona.
4. Polej gorącą wodą foremki na lody przez kilka sekund, aby je wyjąć.

Lizaki lodowe z jagodami

Będziesz potrzebować

  • 300g truskawek i malin
  • Liście z 1 łodygi mięty
  • 50g cukru pudru
  • 100ml Pimma
  • 200ml lemoniady

Do dekoracji

  • 4 plastry ogórka, pokrojone na ćwiartki
  • 4 truskawki, pokrojone w plastry

Przepis

  1. Do blendera wrzuć truskawki, maliny, listki mięty i cukier i ubijaj na gładką masę. Przelej przez drobne sitko, aby usunąć nasiona.
  2. Połącz mieszankę jagód z lemoniadą i dobrze wymieszaj. Plastry ogórka i truskawek włożyć do foremek na lizaki i wlać płyn. Zamrażaj przez 4 godziny lub do zestalenia.