Szparagi frittata to wiosna na talerzu
Jajka ratują życie podczas odchudzania – są bogate w białko, sycące i wszechstronne. Dlatego uwielbiamy mieć ten przepis na odchudzanie w naszej sterówce z łatwymi do ubijania posiłkami. Frittaty (które są zasadniczo quiche bez skórki) to wspaniały sposób na umieszczenie w naczyniu całej masy warzyw i nieskończenie łatwiejszy do przybicia niż omlet. Po co stać przy kuchence i martwić się przewróceniem, skoro można to włożyć do piekarnika i żyć przez 20 minut? Ten przepis wymaga dodania sezonowanego twarogu, który dodaje pikantnego smaku bez kalorii innych serów. A lekkie, wiosenne warzywa wspaniale ze sobą współgrają, ale większość warzyw (nieskrobiowych) sprawdzi się tutaj.
Składniki
- Niskokaloryczny spray do gotowania
- 600g szparagi z przyciętymi zdrewniałymi końcówkami
- 75 gramów mrożony groszek
- 8 Średnie jajka
- 1/2 małe opakowanie świeża bazylia, posiekana
- 2 pieczona czerwona papryka w zalewie ze słoika, odsączona i posiekana
- 8 pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
- duża szczypta suszonych płatków chili
- 100 gramów beztłuszczowy naturalny twarożek
Przepis
- Rozgrzej piekarnik do 200˚C/wentylator 180˚C/gaz 6 i spryskaj głęboką, nieprzywierającą blachę o wymiarach 30 cm x 20 cm niskokalorycznym sprayem do pieczenia.
- Włóż szparagi i groszek do dużego rondla z wrzącą wodą na dużym ogniu i gotuj przez 3 minuty. Dobrze odcedź, zanurz w zimnej wodzie i ponownie odcedź. Osuszyć papierem kuchennym i odstawić.
- Jajka ubić i lekko doprawić. Dodaj większość bazylii do jajek wraz z większością groszku. Jajka wsypać równomiernie do brytfanny, następnie posypać szparagami, czerwoną papryką, pomidorkami koktajlowymi, płatkami chilli i pozostałym groszkiem.
- Twarożek doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wrzuć losowo porcje mieszanki do jajka i piecz przez 20 minut lub do uzyskania złotego koloru i zastygnięcia. Posyp pozostałą bazylię i podawaj z sałatką na ciepło lub na zimno.